Navigatie

Tijdens deze reis ben ik in principe niet gebonden aan tijd. Uiteraard heb ik te maken met de geldigheid van visa en met de begaanbaarheid van landen tijdens de winter, maar verplichtingen thuis zijn er dan niet meer. Als gevolg kan ik dus gewoon elk paadje pakken zonder bang te hoeven zijn om te verdwalen. Je kan immers alleen maar verdwalen als je ook precies weet waar je naar toe gaat.

Wegenkaarten
Een mooie gedachte, maar in een wereld waarbij er nog steeds papierwerk geregeld dient te worden voordat je bij een grens arriveert, is dat niet echt praktisch. Wegenkaarten moeten hier uitkomst gaan bieden.
IMGP0664 Naast het feit dat wegenkaarten meer richting geven aan de reis, is het ook nog eens een handig hulpmiddel om de mooiste weggetjes te gaan ontdekken. Uiteindelijk is één van de redenen voor deze reis het berijden van de “onontdekte” paden en te gaan waar toeristen zich niet wagen. Echter, bieden de wegenkaarten hier voldoende informatie voor of is er nog een extra navigatiesysteem nodig?

Navigatiesysteem
Laten we eerlijk zijn, wat is er nou avontuurlijk aan een navigatiesysteem? Het is toch veel mooier om zelf de weg te vinden met behulp van je eigen richtingsgevoel? De wegenkaart als backup, maar voor de rest lekker gaan. Onderweg maak je af en toe een babbeltje met de lokale bevolking over de te gane weg en als het echt nodig is klap je je kaart even open. Uit ervaring kan ik zeggen, dat dat prima werkt. Helaas kan ik ook uit ervaring zeggen dat dit soms tot onnodige frustaties leidt. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin je rondrijdt in Istanboel zonder te weten welke afslag je precies moet hebben. Door de drukte wordt het haast onmogelijk om direct goed te rijden. De focus ligt op het navigeren en het verkeer rondom is bijzaak geworden. In een stad als Istanboel is dat niet verstandig. In zo’n situatie is een navigatiesysteem een uitkomst. Bovendien kan zo’n navigatiesysteem buiten de stad gewoon weer uit….of juist niet.

IMGP0666

Ik ben intussen meerdere malen op vakantie geweest met een Garmin Montana 600. In tegenstelling tot wat ik eerder zei, is het leven op de motor met een navigatiesysteem juist veel avontuurlijker geworden. Waar ik me voorheen nog afvroeg of het wel verstandig is om links of rechts te gaan, vlieg ik nu gewoon elk aantrekkelijk paadje in dat ik zie. Na een tijdje spelen laat ik me uiteindelijk weer op het goede pad brengen door mijn navi. Daarnaast zijn de kaarten in de Garmin preciezer dan een wegenkaart. Bij een wegenkaart ben je toch altijd weer beperkt door de schaal van de kaart. Bij een navigatiesysteem heb je dat niet; je zoomt gewoon verder in. Naast de navigatievoordelen heb je ook nog eens extra informatie tot je beschikking, zoals hoogte, ritstatistieken en de tijd van het ondergaan van de zon. Kortom, de Garmin Montana 600 is nu al een goede koop gebleken.

Voor de kaarten van de Garmin maak ik gebruik van “open street maps” (OSM). Dit zijn gratis te downloaden kaarten die worden samengesteld door gebruikers zelf. Je bent dan dus wel afhankelijk van de accuraatheid van de gebruiker. IMGP0667 De eerste etappe van mijn wereldreis gaat over gebieden met een niet al te wijdverspreidde infrastrucuur. Qua accuraatheid van de OSM kaarten die ik nodig heb, neem ik dus maar aan dat dat wel goed zit. Ze zijn in ieder geval al ingeladen in de Garmin software “Basecamp”.

Basecamp is software waarmee ik kaarten en routes kan inlezen in mijn Garmin. Daarnaast kan ik de kaarten op een iets groter scherm bestuderen en kan ik er bijvoorbeeld routes mee uitzetten. De laptop zal dus ook meegaan ter ondersteuning van het navigeren. De laptop zal hierbij ook dienen als belangrijkste bron voor alle niet te missen avontuurlijke wegen, routes en/of landen.

Satelliet GPS Messenger
Als laatste GPS-gadget zal ik gebruik maken van een Spot Gen3. De Spot is een satelliet gps messenger waarmee ik berichten kan versturen van over de hele wereld. IMGP0665 Ik ben dan dus niet gebonden aan het bereik van mijn telefoon.

Eén van de andere belangrijke functies van de Spot is dat je overal ter wereld een noodsignaal kunt uitzenden. In geval van nood komt een reddingsteam je dan ophalen. Uiteindelijk kan het dus een levensreddend apparaatje zijn.

Als leuke bijkomstigheid zal ik de spot ter zijner tijd ook aan mijn blog koppelen. Het is dan mogelijk om “real-time” te zien waar ik me bevind. Zolang ik me beweeg, zal de spot elke tien minuten een kruimel achterlaten en deze naar een kaart sturen waarop ik te volgen zal zijn.

Voorbereiding

Avontuurlijk Motorlectuur Al diverse reizigers hebben het idee opgevat om met de motor de wereld rond te gaan. De columns van Fireblade Sjaak (later bekend als R1 Sjaak) was voor mij de eerste echte introductie met “adventure motorcycling”. Met een sportmotor rijdt Sjaak de wereld over met de meest avontuurlijke verhalen als gevolg. De combinatie van reizen en motorrijden werkt aanstekelijk en al snel kom je dan bij de klassieker “Jupiter’s Travels”. Ted Simon gaat eind jaren zeventig met een triumph de wereld rond. Na 30 jaar doet Ted Simon het nog eens over en gaat weer terug de wereld in om te zien wat er veranderd is. Dat is toch wel het beste bewijs dat het een fantastisch avontuur moet zijn geweest. Deze boeken maakten één ding duidelijk: “Ik moet ook zo’n trip maken!”

IMGP0658

Dit werd nog een keer versterkt na de documentaire van Ewan McGregor en Charley Boorman die de wereld rondgaan met een BMW GS. Met name Mongolië en the Road of Bones zijn na afloop van de documentaire direct in mijn planning opgenomen. Boeken worden aangeschaft en aangezien ik niet zo’n opruimend type ben, ligt er in elke hoek wel een ‘motorbijbel’ of motortijdschrift. Op internet blijken er ook levendige communities te zijn waar reizen in combinatie met de motor centraal staat (bijvoorbeeld www.advrider.com en www.horizonsunlimited.com). Genoeg leesvoer en onbewust is op deze manier de voorbereiding jaren geleden al gestart. Diverse landen, diverse wegen en diverse gebieden zijn al die jaren in de planning opgenomen.

Papierwerk

Helaas zijn er in de wereld grenzen. Dit kan z’n charmes hebben, maar dit betekent ook meteen een hoop papiergeneuzel. Helaas zal dit ook gedeeltelijk routebepalend zijn. Dit in verband met de kosten van een visum en de eventuele kosten van een Letter of Invitation en/of een carnet de passage. Daarnaast wordt er in sommige landen een escorte verplicht gesteld (Turkmenistan, China) of is het niet mogelijk om meerdere malen een land in en uit te gaan (Rusland maximaal twee keer per jaar).

Het meest makkelijk te regelen is een nieuw zakenpaspoort (dubbel zoveel stempel mogelijkheden). Deze is 10 jaar geldig, dus genoeg tijd om de wereld rond te gaan.

De route heb ik zo gepland dat ik geen carnet de passage nodig heb voor het eerste gedeelte en de meeste visa ga ik onderweg regelen. Sommige visa zal ik echter voor vertrek al geregeld hebben (Uzbekistan en Rusland). Overigens is het papierwerk voor diverse landen intussen (tijdelijk) versoepeld, waardoor ik voor bijvoorbeeld Kazachstan, Kirgizië en Mongolië geen visum nodig heb.

Vaccinaties zijn ook een noodzakelijk kwaad voor zo’n reis. Niet alleen omdat het voor je eigen gezondheid beter is, maar ook omdat sommige stempels verplicht zijn. Eén van de vaccinaties die gelukkig niet nodig is, is de vaccinatie voor rabiës. Mijn prestaties op de motor heeft me geleerd dat ik altijd mijn motorkleding aan moet doen en een achtervolgende hondsdolle hond zal niet door mijn laarzen heenkomen.

IMGP0652

De ziektekostenverzekering is voor dit jaar al betaald en deze kan ik ook nog drie jaar aanhouden. De reisverzekering zal de ziektekostenverzekering op bepaalde punten aanvullen. Hier is een specifieke  wereldreisverzekering voor nodig. De motorverzekering zal in het land zelf afgesloten worden.

Motor en Uitrusting

De meeste voorbereidingstijd gaat zitten in het uitzoeken van de juiste motor en uitrusting. De motor kan behangen worden met legio aan accessoires en het is (financieel) van belang om de juiste keuzes te maken. Tijdens de diverse blogberichten zal ik verder in gaan op de aanpassingen, de accessoires en de meegesleepte uitrusting.

Alleen de noodzakelijke slijtageonderdelen zullen worden meegenomen. De reden hiervan is de (verwachte) betrouwbaarheid van de Tenere en het gewicht van de bagage dat zo laag mogelijk moet blijven om de handelbaarheid van de motor te behouden. Dit geldt overigens voor al de bagage die ik meeneem. Er is zoveel mogelijk op gewicht en compactheid gelet.

Financiën

Het regelen van de financiën is het moeilijkste gedeelte van de voorbereiding. Sparen, sparen en nog eens sparen. Heel saai, maar wel van belang als je voor langere tijd weg wilt.Het voordeel is wel dat je veel nauwlettender op de vaste lasten en overige uitgaven gaat letten.

Tot Slot

Tot slot komt het neer op het verkopen en/of wegdoen van mijn bezittingen en het opzeggen van allerlei verplichtingen als huur en werk. Op deze manier heb ik totaal geen verplichtingen meer en kan ik net zolang rijden tot het geld of de zin op is.

Motorkeuze

Tijdens deze reis zal de motor mijn belangrijkste metgezel zijn. De keuze voor de juiste motor is dus erg belangrijk. De motor moet betrouwbaar en te repareren zijn in de meer afgelegen gebieden. De motor moet betaalbaar en goedkoop in onderhoud zijn. Alle nieuwste technische snufjes zijn dus in principe een potentieel risico. De betrouwbaarheid van de hedendaagse injectiesystemen zijn echter van zo’n hoog niveau dat dit niet noodzakelijk een nadeel is ten opzichte van een ouder type motor met carburateur. Naast al het rationele geneuzel is natuurlijk de emotionele factor echt van belang. Aangezien ik voor een aantal jaar de motor meer zal zien dan dat ik mezelf in de spiegel ga zien, moet er wel een bepaalde chemie en liefde zijn! De motor moet uitstralen wie ik daadwerkelijk ben. Gaat er een beter en nieuwer alternatief zijn voor de al reeds bewezen reismachines Honda XRV750 Africa Twin, de Yamaha xtz750 SuperTenere en de BMW R100GS?

Intuïtief zou je voor de BMW 1150/1200 GS Adventure kiezen. De meest verkochte motor en iedereen lijkt erop te rijden. Ik ben al enigszins kalende en ik zit qua leeftijd dichter bij de veertig dan de dertig, dus misschien wordt het wel tijd om mezelf het etiket Bejaarde Motor Weggebruiker op te plakken. De BMW, vergelijkende met de diverse andere modellen in de allroadsector, deed me echter al snel inzien dat de zware GS voor mij niet ideaal zal zijn. Te zwaar, de nieuwere modellen te technisch en mijn dertigers buikje is niet van dien aard dat ik me vergelijk met die van de opgeblazen GS.

Er zullen diverse uitdagende paadjes op de planning staan. De snelwegen zullen worden vermeden en er zal regelmatig offroad gereden gaan worden. Van de toch wat gezette GS ging mijn blik dus al snel naar de KTM 950/990. De KTM staat al jaren bekend als een fenomeen in het offroadwerk. Een blik op de uitslagen van de afgelopen Rally Dakar jaren zegt voldoende. In mijn dromen zie ik mezelf al door de woestijn heen crossen op zo’n oranje gevaarte. Een beetje zelfkennis doet me echter inzien dat mijn rijkwaliteiten het vermogen van zo’n machine niet volledig kan verwerken. Helaas moet emotie soms wat in toom worden gehouden door realisme.

In 2008 kwam de Yamaha met de nieuwste telg van de XT-familie, de Yamaha xt660z Tenere. Ervaringen tijdens een aantal 10k+ tripjes met een ééncilinder (Aprilia Pegaso Tuscany Tibet 650 i.e.) deed mijn hart meteen sneller kloppen voor deze machine. Het gebrek aan vermogen wordt ruimschoots gecompenseerd door de handelbaarheid. Bovendien heb ik niet de ambitie om in recordtijd de wereld over te flitsen. De offroadcapaciteiten overklassen de capaciteiten van de zwaardere allroads. Daarnaast staat de XT bekend als oerbetrouwbaar. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk het zaligmakende geluid van een optrekkende “thumper”. Met een aantal aanpassingen zag ik mezelf wel wakker worden naast deze machine.

De liefde is geboren en mijn keuze is gemaakt! Mijn metgezel is een Yamaha XT660Z Tenere LE (2010) geworden.

Yamaha XT660Z Tenere LE (2010)
Yamaha XT660Z Tenere LE (2010)

Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in cijfertjes:

Yamaha XT660Z Tenere LE
Motor: vloeistofgekoelde 1-cilinder 4-takt met 4 kleppen
Cilinderinhoud: 660 cc
Max. vermogen: 46,4 pk bij 5760 tpm
Max. koppel: 60,7 Nm bij 4810 tpm
Max. snelheid: 160 km/u
Aandrijving: voetgeschakelde vijfversnellingsbak
Eindoverbrenging: ketting
Wielen v/a: 21 inch/17 inch
Remmen v/a: dubbele schijf/enkele schijf
Afmeting lxbxh: 226 x 89,5 x 150 cm
Zithoogte: 89,5 cm
Vol gewicht: 209 kg